Испечати

Чоколадни рогачеви топчиња

Чоколадни рогачеви топчиња

Состојки

  • 100 мл. слатка павлака
  • 1 лажичка рендана кора од портокал
  • 200 гр. чоколадо за готвење
  • 15 гр. маргарин
  • 1 лажица мед
  • 2-3 лажици брашно од рогач
  • 120 гр. суви смокви
  • 30 гр. бадеми
  • околу 30 гр. рогачево брашно за валкање

Подготовка

Лесни, брзи и најнормално вкусни.. Невообичаен вкус кој го дава рогачевото брашно и затоа ќе бидат омилени само на оние кои го обожаваат
 
1. Загрејта ја до вриење павлаката заедно со рендана кора од портокал, тргнете го садот, поклопете и оставете околу 5 мин,. да мирува како би кората пуштила својата арома.
2. Чоколадата ситно исекцкајте ја за да се после лесно стопи.
3. Слатката павлака повторно загрејте ја до точка на вриење и прелијте ја преку чоколадата или наједноставно - тргнете го садот и додајте во врелата павлака чоколадата, на собна температура веќе омекнатиот маргарин, медот и 2-3 лажици брашно од рогачот. Измешајте ја оваа смеса до нејзина хомогеност. Додадете ги ситно сецканите смокви и бадемите, повторно измешајте. Покријте го садот и оставете да се излади и да се стегни смесата, околу 2 часа.
4. Кога смесата веќе е оладена добро и се овозможува да се прават топчиња, со лажичка црпете од смесата и оформете ги топчињата, а потоа валкајте ги во брашното.
Немав во моментот бадем, ставив ореви, нема некоја битна разлика во вкусот.
Тоа е се народе! Идат празници.. па нека се најди овој рецепт!