Испечати

Еклери со чоколаден пудинг

Еклери со чоколаден пудинг

Состојки

  • Смеса за еклери
  • 100 мл вода
  • 100 мл масло
  • прстофат сол
  • 150 гр брашно
  • 3 јајца (средни)
  • 1/3 лажиче пециво
  • Фил
  • 1 л млеко
  • 2 пудинга од чоколада
  • 14 лажици шеќер
  • 1 лажица брашно
  • 1 полна лажица нишесте
  • За декорација
  • 50 гр чоколада за готвење или млечна
  • 2 лажици масло

Подготовка

Најпрво припремете го филот.
Пудингот, брашното и нишестото измешајте ги со малку млеко да нема грутчиња и сварете го во останатото млеко заедно со шеќерот кое претходно сте го свариле. Освете го да олади и подгответе ги еклерите.
Водата, маслото и солта ставете ги да зовријат, потоа додадете го брашното, измешајте го со дрвена лажица да се изедначи и оставете го да олади.
Во оладената смеса додајте ги јајцата едно по едно и пецивото и месите да стане мазна.
На плех обложен со хартија, со мало лажиче ставајте од смесата и печете ги на 200 С 20 - 25 мин.
Готовите еклери филовајте ги со чоколадниот пудиг и украсете ги со стопена чоколада.
Овој рецепт може да ви послужи како идеа класичниот ванила фил да го замените со чоколаден.Се разбира,можат да се наполнат и со пудинг од ванила.