Еклери со чоколаден пудинг
Состојки
- Смеса за еклери
- 100 мл вода
- 100 мл масло
- прстофат сол
- 150 гр брашно
- 3 јајца (средни)
- 1/3 лажиче пециво
- Фил
- 1 л млеко
- 2 пудинга од чоколада
- 14 лажици шеќер
- 1 лажица брашно
- 1 полна лажица нишесте
- За декорација
- 50 гр чоколада за готвење или млечна
- 2 лажици масло
Подготовка
Најпрво припремете го филот.
Пудингот, брашното и нишестото измешајте ги со малку млеко да нема грутчиња и сварете го во останатото млеко заедно со шеќерот кое претходно сте го свариле. Освете го да олади и подгответе ги еклерите.
Водата, маслото и солта ставете ги да зовријат, потоа додадете го брашното, измешајте го со дрвена лажица да се изедначи и оставете го да олади.
Во оладената смеса додајте ги јајцата едно по едно и пецивото и месите да стане мазна.
На плех обложен со хартија, со мало лажиче ставајте од смесата и печете ги на 200 С 20 - 25 мин.
Готовите еклери филовајте ги со чоколадниот пудиг и украсете ги со стопена чоколада.
Овој рецепт може да ви послужи како идеа класичниот ванила фил да го замените со чоколаден.Се разбира,можат да се наполнат и со пудинг од ванила.