Солен ролат со готови кори
Состојки
- 0,5 кг кори за пита
- потребни состојки за преливот
- 4 јајца
- 200 мл јогурт
- пола чаша(200мл) масло
- пола чаша газирана вода
- 1 пециво
- 0,5 лажичка сол
- за полнење
- 500 гр павлака
- 200 гр шунка
- 200 гр кашкавал
- за посипување
- околу 40 гр сусам
Подготовка
1. Најпрвин го подготвуваме преливот. Ги матиме јајцата со солта, па ги додаваме преостанатите состојки, јогуртот, маслото, газираната вода и пецивото.
2. Во плек обложен со хартија ги редиме корите една по една и секоја ја намачкуваме од преливот и последната ја мачкаме малку и посолуваме со сусам.
3. Печеме во загреана релна на 200 степени 10 минути.
4. Топло го ставаме на влажна крпа, така делот со сусам да е одоздола и мотаме во ролат. Кога ќе олади се исправува и се премачкува со павлака, па се редат парчињата салама и кашкавал и потоа пак со павлака. И пак мотаме во ролат. Го ставаме малку во ладилник да одмори, потоа сечеме на парчиња по потреба.