Испечати

Торта баклава

Торта баклава

Состојки

  • Фил
  • 3 јајца
  • 200 гр шеќер
  • 200 мл зејтин
  • 200 мл кисело млеко
  • 1 пециво
  • 500 гр кори за баклава
  • Шербет
  • 500 гр шеќер
  • 500 мл вода
  • 1 лимон
  • 1 ванила
  • За филување
  • 100гр афион, кокос или ораси

Подготовка

Јајцата и шеќерот пенасто се матат, како за торта. Се додава зејтинот, киселото млеко и пецивото. Во подмачкана тава, оние што се од шпорет, се редат 2 кори па фил, па 2 кори па афион, кокос или ораси се дури не се истрошат. Се завршува со кори. Се сече на големи, квадрати па на триаголници. Се пече 200 Ц, 20 минути до половина час.
Се вари шербет од шеќерот, водата, ванилите и лимонот на кришки. Треба да е средно густ. Кога е готова баклавата се прелева со врел шербет.