Испечати

Рилкина торта

Рилкина торта

Состојки

  • За кора
  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 4 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 1/2 лажиче рендана кора од лимон
  • 6 лажици мелени ореви
  • 6 лажици сецкани ореви
  • Прв фил
  • 500 мл. сок од компот од праски
  • 300 гр. мелени бисквиди
  • 200 гр. мелени ореви
  • 50 мл. сок од лимон
  • 200 гр. маргарин
  • 200 гр. шеќер во прав
  • Втор фил
  • 200 мл. слатка павлака
  • 2 лажици шеќер
  • 150 гр. сецкани ореви
  • 2 сецкани банани
  • за декорација
  • 300 мл. слатка павлака

Подготовка

1. Најпрво се подготвува пандишпанот.  Жолчите ги одвојуваме од белките. Белките и шеќерот ги матиме со миксер во цврст снег. Потоа ги додаваме жолчките и откако убаво ќе се измати се додава брашното, пецивото, оревите и кората од лимон. Се пече во поголем правоаголен плех. Откако ќе се испече се дели на 2 дела.
2. Потоа се подготвува првиот фил. Во сокот од компот од праски го додаваме и сокот од лимон и во сокот ги потопуваме мелните бискивити и убаво промешуваме, па ги додаваме и мелените ореви. Маргаринот го мешаме со шеќерот во прав и откако убаво ќе се изработи се меша со смесата со оревите и бисквидите.
3. Вториот фил се добива откако слатката павлака ќе се измати со 2 лажици шеќер и откако ќе се добие густ шлаг во него се додава сецкани ореви и банани.
4. Потоа се филува тортата со ред - кора - прв фил- втор фил - кора - прв фил и на крај се декорира со изматена слатка павлака и по желба и мелени ореви за декорација.

Многу лесна торта за правење, бидејки филовите не се варат, тортата и не е баш мала, а многу е вкусна бидејки има многу ореви. На секого му ја препорачувам!