Милк коцки
Состојки
- За кора
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 4 лажици брашно
- 2 лажици презла
- 2 лажици какао
- 6 лажици топла вода
- 4 лажици мелени ореви
- 1/2 пециво
- За бел фил
- 1 л. млеко
- 12 лажици шеќер
- 100 гр. густин
- 250 гр. маргарин
- 200 гр. бела чоколада за готвење
- За црн фил
- 2 прашок за шлаг пени
- 200 гр. црна чоколада
- 200 мл. млеко
Подготовка
1. Најпрво се подготвува кората. Белките се одвојуваат од жолчките, со миксер се матат белките со шеќерот во цврст снег, потоа се додаваат и жолчките, откако убаво се изматат се додава се останато брашно, презла, какао, мелени ореви, топлата вода и 1/2 пециво и кратко со миксер на најслаба брзина се измешуваат сите состојки. Сместа се истура во плех од електрична рерна кој предходно е намрсен и набрашнет. Кога ќе се испече кората се полева со 100 мл. благо и топло млеко.
2. Потоа се подготвува белиот фил. Во 100 мл. млеко се раствора густинот. Во сад се ставаат преостанатото млеко и шеќерот да зовријат. Откако ќе зоврие се истура предходно растворениот густин. Откако ќе се свари густинот (ќе се згусти) се трга настрана и се додава белата чолада раскршена на парчиња и се брка да се растопи чоколдата во врелиот густин. Потоа се остава да се олади, со повремено мешање да не се створи коричка. Маргаринот убаво се изработува и се меша со изладениот густин.
3. И на крај се подготвува црниот фил. Се матат 2 шлаг пени со млекото во цврст шлаг. Темната чоколада се растопува и оладена се меша со шлагот.
Кората се филува прво со белиот фил, а потоа и со црниот, се декорира по желба. Јас ставив малку мелени ореви. Потоа се става во ладилник да се стегне, па се сече колачот на коцки.