Испечати

Торта со ресани

Торта со ресани

Состојки

  • Пандишпан
  • 6 белки
  • 6 лажици шеќер
  • 1 пециво
  • 6 лажици брашно
  • Фил
  • 1 литар млеко
  • 200 гр шеќер
  • 3 лажици густин
  • 6 жолчки
  • 1 маргарин
  • 150 гр шеќер во прав
  • 400 гр ресани
  • 2 пудинзи од ванила
  • Прелив
  • 200 мл млеко
  • 3 лажици шеќер
  • Украсување
  • 250 мл слатка павлака или 2 шлаг пена

Подготовка

Најпрво одделете ги белките и жолчките. Жолчките изматете ги со вилушка додајте го шеќерот. Густинот, пудинзите и 200 мл од млекото измешајте да нема грутки и сипете го во зовриеното млеко. Готовиот фил оставете го да се излади.

Со миксер изматете ги белките и шеќерот да се добие пенеста смеса, па исклучете го миксерот, додадете го брашното измешано со пецивото и мешајте со жица да се изедначи смесата. Истурете ја сметата во плех обложен со хартија и печете на температура од 180 степени 15-20 мин во зависност од рерната. Испечената кора оставете ја да се излади.

Маргаринот изматете го со шеќерот во прав па додајте го изладениот фил и мешајте додека не се изедначи смесата. Оладениот пандишпан избоцкајте го со вилушка и прелијте го со жешкото млеко измешано со шеќерот. Над пандишпанот истурете половина од филот израмнете убаво и згора ставајте од ресаните една до друга, а над ресаните нанесете го преостанатиот фил. Украсете со слатка павлака или шлаг.