Посно медено срце без масло
Состојки
- За тестото
- 2 чаши шеќер(од 250мл)
- 2 и пол чаши минерална вода
- 3 и пол чаши брашно
- 1 пакетче прашок за печиво
- 1 лажичка цимет
- 1 лажичка сода бикарбона
- 3 лажици мармалад
- За премачкување
- 3 лажици мармалад
- За глазура
- 100 мл вода
- 100гр шеќер
- 1 пакетче ванилен шеќер
- 2 лажици какао
Подготовка
Сите состојки за тестото се месат со лажица и потоа се стават во плех бр.30 кој е само набрашнет. Се пече во загреана фурна на 250° и се остава 5-10 минути колку убаво да крене. Откако крене се намалува на 180° и се пече 35 минути. Кога ќе се испече уште жешка се премачкува со мармалад и се остава да се излади целосно. Се сече и потоа се прелива со глазурата. Тортата ладна, а глазурата топла.
За глазурата прво се ставаат водата, шеќерот и ванилниот шеќер да зовријат, па накрај се додава какаото. Јас од тортата се пријатно изненадив, со оглед на тоа сто е посна и без масло е многу сочна и мека. А останаува таква дури и после два три дена Добар апетит