Испечати

Посно медено срце без масло

Посно медено срце без масло

Состојки

  • За тестото
  • 2 чаши шеќер(од 250мл)
  • 2 и пол чаши минерална вода
  • 3 и пол чаши брашно
  • 1 пакетче прашок за печиво
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 3 лажици мармалад
  • За премачкување
  • 3 лажици мармалад
  • За глазура
  • 100 мл вода
  • 100гр шеќер
  • 1 пакетче ванилен шеќер
  • 2 лажици какао

Подготовка

Сите состојки за тестото се месат со лажица и потоа се стават во плех бр.30 кој е само набрашнет. Се пече во загреана фурна на 250° и се остава 5-10 минути колку убаво да крене. Откако крене се намалува на 180° и се пече 35 минути. Кога ќе се испече уште жешка се премачкува со мармалад и се остава да се излади целосно. Се сече и потоа се прелива со глазурата. Тортата ладна, а глазурата топла.

За глазурата прво се ставаат водата, шеќерот и ванилниот шеќер да зовријат, па накрај се додава какаото. Јас од тортата се пријатно изненадив, со оглед на тоа сто е посна и без масло е многу сочна и мека. А останаува таква дури и после два три дена  Добар апетит