Испечати

Новогодишни бастунчиња

Новогодишни бастунчиња

Состојки

  • 250 гр путер
  • 3/4 чаша шеќер
  • 1 јајце
  • 3 пакетчиња ванилин шеќер
  • 2 лажици млеко во прав
  • 2 и 3/4 чаши брашно
  • 1/4 лажиче сол
  • црвена боја за половината тесто
  • шеќерни бонбони за декорација

Подготовка

Од сите состојки измесете тесто. Одделете половина и во него ставете црвена боја и убаво премесете го. Ставете го во фрижидер 1 час.
Поделете го тестото на мали топчиња (моите беа по 9 гр.) Од секое топче направете ваљаче, па спојувајте по две, едно црвено и едно бело, исучете ги, на врвот превиткајте го да добие форма и редете ги на плех покриен со хартија. Одозгора наросете ги со толчена бонбона, мојата беше црвено-бела со вкус на јаготка.
Печете ги на 180 Ц 10-12 мин.