Испечати

Орев тортици со портокал

Орев  тортици  со  портокал

Состојки

  • потребно за кора
  • 60 гр растопен путер
  • 200 гр шеќер
  • 4 јајца
  • 100 гр мелени ореви
  • 200 гр брашно
  • 250 мл млеко
  • пола пециво
  • 30 гр какао
  • сок од еден портокал за попрскување на кората
  • потребно за крем
  • 600 мл млеко
  • 7 лаж брашно
  • 8лаж шекер
  • 200 гр маргарин
  • 100 гр прах шекер
  • 100 гр мелени ореви
  • 1 портокал само кора рендана

Подготовка

1. Ги матиме јајцата со шеќерот потоа го додаваме растопениот и оладен маргарин, млекото, мешаме и го додаваме брашното, оревите какаото и пециво. Печеме во поголем плех од електричен шпорет на 200 степени. Кога ќе се испече и олади кората ја попрскуваме со сок од портокал и кората ја сечеме вертикално на половина.

2. Половината од млекото го загреваме со шеќерот, во остатокот го раствараме брашното и додаваме во загреаното млеко, па вариме густ крем. Оставаме да олади. Кога е оладено кремот го соединуваме со претходно изматен маргарин со прах шекер. Ги додаваме и мелените ореви и изрендана кора од портокал мешаме кремот да се соедини.

3. Редиме кора, го ставаме целиот крем и одозгора другата кора. Одозгора декорирате по ваша желба чоколадна глазура или шеќерна глазура.