Орев тортици со портокал
Состојки
- потребно за кора
- 60 гр растопен путер
- 200 гр шеќер
- 4 јајца
- 100 гр мелени ореви
- 200 гр брашно
- 250 мл млеко
- пола пециво
- 30 гр какао
- сок од еден портокал за попрскување на кората
- потребно за крем
- 600 мл млеко
- 7 лаж брашно
- 8лаж шекер
- 200 гр маргарин
- 100 гр прах шекер
- 100 гр мелени ореви
- 1 портокал само кора рендана
Подготовка
1. Ги матиме јајцата со шеќерот потоа го додаваме растопениот и оладен маргарин, млекото, мешаме и го додаваме брашното, оревите какаото и пециво. Печеме во поголем плех од електричен шпорет на 200 степени. Кога ќе се испече и олади кората ја попрскуваме со сок од портокал и кората ја сечеме вертикално на половина.
2. Половината од млекото го загреваме со шеќерот, во остатокот го раствараме брашното и додаваме во загреаното млеко, па вариме густ крем. Оставаме да олади. Кога е оладено кремот го соединуваме со претходно изматен маргарин со прах шекер. Ги додаваме и мелените ореви и изрендана кора од портокал мешаме кремот да се соедини.
3. Редиме кора, го ставаме целиот крем и одозгора другата кора. Одозгора декорирате по ваша желба чоколадна глазура или шеќерна глазура.