Испечати

Карамел коцки

Карамел коцки

Состојки

  • 10 јајца
  • 200гр шеќер
  • 100гр мелени ореви
  • 100гр сецкани ореви ситно
  • 4 лажици брашно
  • 1л млеко
  • 10 лажици шеќер
  • 250гр шеќер во прав
  • 2 пудинга од карамел
  • 250гр маргарин

Подготовка

1 КОРА
5 белки се матат со 100гр шеќер во цврст снег, па им се додаваат сецканите ореви и 2 лажици брашно и се пече - суши кора на хартија во плех
2 КОРА
5 белки се матат во цврст снег, па им се додава 100гр шеќер,100гр мелени ореви,2 лажици брашно и се пече-суши кора на хартија во истиот плех.

ФИЛ
10 лажици шеќер се загреваат на оган со постојано мешање додека шеќерот се стопи и добие убава боја на карамел(да не се препржи затоа што ќе горчи).Одкако ќе се растопи шеќерот кон него се додава 800мл зовриено млеко и смесата се вари додека сиот шеќер не се растопи. Пудинзите се мешаат со преостанатото млеко и се додаваат кон смесата, се вари крем додека се згусне. Кон оладениот крем се додава пенасто изматен маргарин со шеќерот. Смесата убаво се изедначува и се филуваат двете кори а одозгора се декорира со шлаг или чоколада.