Испечати

Новогодишни колачиња

Новогодишни колачиња

Состојки

  • Тесто
  • 1/2 пакло путер (125 гр)
  • 100 гр шеќер во прав
  • 2 жолчки
  • 200-220 гр брашно
  • 3 пакетчиња ванила
  • За желето
  • 300 мл вода
  • 100 гр шеќер
  • 1 пакетче желатин
  • арома по вкус (моите се со портокал и јаготка)
  • За декорирање
  • 50 гр бело чоколадо

Подготовка

Направете го тестото од сите состојки и ставете го во фрижидер.
Желатинот ставете го во малку ладна вода.
Ставете ја водата и шеќерот да варат се додека не се намали течноста отприлика на 200 мл. Во половината ставив екстрат од портокал, а во другата половина од јаготка. Нека се излади сосема малку да се желира, ама не целосно за да можете да ги прелиете колачињата.
Од тестото расучете кора (3-4 цм) и вадете форми по желба. Ставете ги на плех покриен со хартија и испечете ги на 170 ц додека малку не поруменат на краевите. Нека се изладат.
По краевите направете им ивица со бело чоколадо. Наросете го чоколадото со кокос. На средината наполнете ги со желатинот. Готово!
Среќни празници!