Испечати

Гулаш од свински џигер

Гулаш од свински џигер

Состојки

  • 700 гр. свински џигер
  • 3 главици кромид
  • 250 гр. печурки
  • 400 мл. телешка супа (вода и коцка за супа)
  • 1 лажица сенф
  • 3 чена лук
  • 4-5 лажици масло

Подготовка

Свинскиот џигер убаво се мие.Се сечи на ленти кои потоа се валаат во брашно.
Кромидот се сече на коцки,лукот ситно се сечка а печурките на четвртинки.
На малку масло,прво се пропржува кромидот,а потоа на кратко и лентите џигер и лукот.
Се динста со повремено додавање на телешката супа,за џигерот да омекне.
Пред самиот крај се додаваат печурките,сенфот и зачините по вкус.Се остава на умерена температура се додека не се добие соодветна густина.
Во готовото јадење се промешува павлаката и се поросува со сечкан магданос.
Препорачливо е да се послужи со пире.