Испечати

Витканици од јаболка

Витканици од јаболка

Состојки

  • 12 кори
  • 4-5 поголеми јаболка
  • 3 јајца
  • 2 чаши од јогурт јогурт
  • 2 чаши + 3 лажици шеќер
  • 1 чаша зејтин
  • 1,5 чаша гриз
  • 1 пак. прашок за пециво
  • 1 пак. ванила
  • во јаболката може да додадете сецкани ореви и суво грозје

Подготовка

1. Се матат јајцата со шеќерот и ванилата, се додава зејтинот, јогуртот, гризот и прашокот за пециво.
2. Јаболката се чистат и се рендаат.
3. На работната маса се става една кора, се премачкува со смесата насекаде со четкичка или лажица. Врз неа се става друга кора и пак се премачкува. Се става и трета кора, која не се премачкува, туку во првата половина се става дел од јаболката, оревите и сувото грозје. Се витка во ролат и се става во плехот прекриен со пек папир. Исто се прави со останатите кори. Одозгора се премчкуваат со зејтин или со жолчка и малку млеко.
4. Се става во загреана рерна на 200 ст. Ц околу 30 мин. додека поруменат.
Многу вкусна и сочна витканица од јаболка. Јас ја нареков витканица, зашто не правиш ништо туку само виткаш кори во ролат, па нели тоа е витканица?