Испечати

Поснен колач со мандарини

Поснен колач со мандарини

Состојки

  • за тестото
  • 150мл вода
  • 150мл зејтин
  • 150гр. шеќер
  • 2 лажици мармалад(по вкус)
  • 150гр. сецкани ореви
  • 18 лажици брашно
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 2 исецкани мандарини
  • за декорација
  • 1 мандарина
  • 100гр. чоколадо или шеќер во прав

Подготовка

Сите состојки ги ставаме во подлабок сад и матиме со лажица додека смесата не се соедини. Смесата ја додаваме во плех покриен со хартија за печење. Ја печеме 25 минути на 180°.

За декорацијата со чоколадото( не посна варијанта),  се топи на пареа и се полива врз изладената торта, а додека за со шеќер во прав, уште додека е топла се попрскува. Варијантата со шеќер во прав е добра за тие што постат.
ДОБАР АПЕТИТ