Поснен колач со мандарини
Состојки
- за тестото
- 150мл вода
- 150мл зејтин
- 150гр. шеќер
- 2 лажици мармалад(по вкус)
- 150гр. сецкани ореви
- 18 лажици брашно
- 1 лажичка сода бикарбона
- 2 исецкани мандарини
- за декорација
- 1 мандарина
- 100гр. чоколадо или шеќер во прав
Подготовка
Сите состојки ги ставаме во подлабок сад и матиме со лажица додека смесата не се соедини. Смесата ја додаваме во плех покриен со хартија за печење. Ја печеме 25 минути на 180°.
За декорацијата со чоколадото( не посна варијанта), се топи на пареа и се полива врз изладената торта, а додека за со шеќер во прав, уште додека е топла се попрскува. Варијантата со шеќер во прав е добра за тие што постат.
ДОБАР АПЕТИТ