Испечати

Паунова опашка

Паунова опашка

Состојки

  • Состојки за ролат
  • 5 јајца
  • 120 гр шеќер
  • 150 гр брашно
  • пола пециво
  • за премачкување на ролатот
  • 5 лаж пекмез од сливи
  • за крем
  • 750 гр млеко и 3 пудинга од чоколадо
  • 500 гр шеќер
  • 200 гр чоколада
  • 250 гр маргарин
  • потребно е и
  • 1 пакување обланда
  • 800 гр бисквити

Подготовка

Во длабок сад ги матиме јајцата и шеќерот, потоа додаваме брашно и пециво. Го ставаме во тавче обложено со хартија и печеме на 200 степени. Готовиот пандишпан го премачкуваме со пекмез и замотаме во ролат.

За крем.
Во еден дел од млекото го раствараме пудингот во друг го ставаме шеќерот. Кога ќе зоврие вариме пудинг, во топло ја додаваме чоколадото, а кога ќе се олади кремот го соединуваме со маргарин. Оставете две цели обланди, а другите исечете на ленти по потреба. На една цела обланда ставете од филот и и намачкајте ја целата, па потоа на средина ставете го ролатот,  а од страните редете бисквити, ред фил, па ленти од обланда, фил бисквити и така до крајот во висина на ролатот.
На крај треба да дојде фил намачкајте и преку ролатот и одозгора ставете ја целата обланда и претиснете со нешто да ја држи залепена горната обланда и оставете во фрижидер добро да се олади и кога е оладено пресечете преку средината на ролатот, а потоа сечете парчиња.