Испечати

Слатки крофни со прелив

Слатки крофни со прелив

Состојки

  • 1 кг Бело брашно тип 400
  • 400 мл млеко
  • 3 јајца
  • 200 мл масло
  • 200 г шеќер
  • 40 гр квасец
  • 1 ванилин шеќер
  • За прелив
  • 100гр чоколано
  • 70 гр путер
  • 1 јајце

Подготовка

Се замесува тесто од состојките и се остава 30 мин на топло. Потоа се сука кора дебела од 1,5 до 2 см и со чаша се вадат форми кои се редат во послужавник со брашно и се оставаат да стасаат.
Крофните се пржат во длабок сад со масло.

Чоколадниот прелив се добива со растопување на 100 гр чоколадо за готвење, во кој се додава 70 гр путер и 1 јајце. Преливот се добива со миксање и во него се потопуваат крофните од едната страна.
Крофните можат да се декорираат и со шеќер во прав.