Слатки крофни со прелив
Состојки
- 1 кг Бело брашно тип 400
- 400 мл млеко
- 3 јајца
- 200 мл масло
- 200 г шеќер
- 40 гр квасец
- 1 ванилин шеќер
- За прелив
- 100гр чоколано
- 70 гр путер
- 1 јајце
Подготовка
Се замесува тесто од состојките и се остава 30 мин на топло. Потоа се сука кора дебела од 1,5 до 2 см и со чаша се вадат форми кои се редат во послужавник со брашно и се оставаат да стасаат.
Крофните се пржат во длабок сад со масло.
Чоколадниот прелив се добива со растопување на 100 гр чоколадо за готвење, во кој се додава 70 гр путер и 1 јајце. Преливот се добива со миксање и во него се потопуваат крофните од едната страна.
Крофните можат да се декорираат и со шеќер во прав.