Германски колач со јаболка
Состојки
- тесто
- 6 белки
- 300гр шекер
- 6 жолчки
- 1 ванила
- 200гр маргарин
- 350гр брашно
- 1 пециво
- 7лупени јаболка
- 2 лимони и цимет
Подготовка
Најпрво се лупат јаболката и се сечат на слаби парчиња и се цеди над нив сок од 2 лимони. Се оставаат да стојат додека се приготвува тестото.
Се матат белките со шеќерот па се додаваат жолчките, ванилата, маргаринот сечкан на парчиња, брашното и пецивото. Сето се миксира со мала брзина од миксерот. Се додава и кора од 2 лимони во тестото.
Ова тесто се става во голем плех од шпорет на намастена хартија и над него се редат исцедените јаболка од сокот. Одозгора над нив се става ванила,цимет....по желба и се печи во загреана релна 25минути на 200степени. Пријатно!