Испечати

Рижото од грашок и моркови

Рижото од грашок и моркови

Состојки

  • 250гр. ориз
  • 2 моркова
  • 1главица кромид
  • 1чешне лук
  • 100гр. пилешки гради
  • 200гр. грашок
  • 50гр. путер
  • 1/2лажичка кари
  • по потреба сол, вегета, црн бибер
  • по потреба топла вода

Подготовка

Во тава на оган ставете масло да се загрее и додајте го сецканиот кромид, сецканиот лук, ренданиот морков и пилешките гради исецкани на многу ситни парчиња.
Пропржете додека состојките омекнат, а потоа додајте го оризот и грашокот. Зачинете со малку сол, вегета, црн бибер и кари и пропржете уште кратко. Налејте топла вода и поклопете ја тавата со капак.
Откакао оризот ќе се свари додајте го путерот и мешајте додека се растопи.