Испечати

Ржан леб

Ржан леб

Состојки

  • 1 кг брашно тип 400
  • 500 грама рж
  • 1 коцка квасец
  • 2 лажици сол
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица оцет
  • 950 мл топла вода

Подготовка

Го просејуваме брашното и го ставаме во сад за месење. Правиме кратер на средина. Квасецот го раствораме во мал дел од водата. Го додаваме во брашното и со водата замесуваме средно тесто. Оставаме тестото да се дуплира околу 40 минути.
Го размесуваме и го оставаме уште еднаш да стаса. Загреваме плекче од рерна, го посипуваме малку со брашно и не мора. Од тестото правиме лепчиња големина и број по желба. Ги ставаме во плекчето и оставаме да стасаат. Лебот го печеме на околу 200 степени 45 минути.
Кога е испечен го покриваме со крпа да истине и омекне. Овој леб е многу вкусен. Ви го препорачувам. Добар апетит.