Буковки со магдонос
Состојки
- 1 паковка буковки печурки
- 1 голема главица лук
- 1 лажица сол
- 1 китка магдонос
- 100 гр зејтин
- 2 литри вода
Подготовка
За подготовка на печурките буковки, земаме длабок сад во кој што ја ставаме водата да врие. Додаваме сол и ги ставаме печурките да зовријат околу 10 минути. Откако ќе зовријат убаво, ја истураме водата и ги оставаме печурките да се оладат.
На страна во дрвен сад ги толчиме магдоносот, солта и лукот. Смесата ја изедначуваме.
Оладените печурки ги сецкаме на ситни парчиња и ги ставаме да се пржат во врел зејтин. Зачинуваме со сол и црн бибер. Откако се прженки ги вадиме од садот и ги додаваме во саламурата која претходно ја подготвивме. Промешуваме убаво за секоја печурка да добие вкус на лукчето.Сервираме.....На здравје