Испечати

Плетенка со фил

Плетенка со фил

Состојки

  • За тесто
  • 1 кг. брашно
  • 300 мл. млеко
  • 200 мл. слаткапавлака
  • 150 гр. шеќер
  • 2 јајца
  • 1 пециво
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 лажици оцет
  • 50 гр. свеж квасец
  • 1 лажица рендана кора од портокал или лимон
  • За прелив
  • 2 јајца
  • 2 лажици млеко
  • 2 лажици зејтин
  • За фил
  • 400 мл. млеко
  • 200 гр. шеќер
  • 1 ванила
  • 1 лажица какао
  • 100 гр. афион
  • 250 гр. мелени ореви
  • 100 гр. суво грозје
  • 5 лажици мармалад

Подготовка

Најпрво, се замесува тестото од наведениве состојки. Откако ќе се замеси тестото се остава да стаса околу 30 минути, па се додава рендана кора од 1 лимон и 1 портокал и повторно се измесува и се остава да стасува уште 20-30 минути.
Во меѓувреме се подготвува филот млекото, шеќерот, афионот и какаото, се варат заедно, околу 15 миути заедно врие, потоа се додаваат и оревите, сувото грозје и мармаладот и откако ќе се добие потребната густина, се трга од шпоретот и се остава да се излади, се додава и ванилата.
Тестото се дели на 3 дела. Од секој дел се сука голема правоаголна кора со димензии од околку 70/30 цм, која се премачкува со прелив од јајца, млеко и зејтин и се филува со фил кој се става на едниот крај од кората и се виткаат во ролат. Од трите ролати се плете плетенка, се добива поголема плетенка која се сече на половина и излегуваат 2 плетенки. Плетенките се ставаат во плех обложен со хартија за печење, се премачкуваат плетенките со остатокот од преливот и се попрскува ванила и сусам. Се оставаат да стасаат плетенките околу 1 час и се печат во рерна 45 минути на 180 степени.