Леб со компир
Состојки
- 1кг брашно
- 3 парчиња поголем варен компир
- 2 лаж сол
- 1 лажичка ким
- пола квашче
- 2 лаж оцет
- 600 гр млака вода
Подготовка
1. Компирот го рендаме на ренде на најситниот дел.
2. Во длабок сад за месење го ставаме брашното, сол, квасец, ким, оцетот и ренданиот компир. Со постепено додавање на вода замесете тесто.
3. Покријте со кујнска крпа нека отстои 10 минути, па потоа премесете го тестото и пак оставете да отстои уште половина час.
4. Потоа размесете го тестото. Јас тестото размесив во два дела, а можете ако сакате и во три помали дела ставете во плек обложен со хартија или премачкан со масло и брашно. Посипете го со малку ким и направете две коси плитки линии со остар нож. Оставете да појде 20 минути.
5. Печете во релна загреена на 250 степени додека да добие боја, а потоа на 150 степени половина час.
Совет.
Водата ставајте ја постепено мене ми отидоа сите 600мл, но се зависи до самото брашно. Може и да ви отиде околу 580 мл или пак да зафали малку , тогаш додадете малку.