Гулаш од буковки
Состојки
- 500 гр свежи буковки
- 3 главици кромид
- 2 парчиња морков
- 2 црвени пиперки
- 2 чешниња лук
- 1 филџан (200мл) домашен доматен сос
- по желба бибер, сол и зачини
- по потреба масло
- Како прилог пилав од интегрален ориз
- 250 гр интегрален ориз
- 1 лажичка зачин куркума
- 20 гр путер
- малку сол и бибер
Подготовка
Кромидот се сецка ситно и се става да се пржи, се додаваат сецканите моркови, сецканата пиперка и на ленти сецканите буковки. Се пржат за да добијат златна боја. Се додава сосот од домати лукот и зачините и се остава да се динста уште 15 минути на тивок огин.
Интегралниот ориз пред да се свари се мие и се остава да стои во вода околу 30 минути. Се вари во вода во размер 1 спрема 4 на тивок оган со малку путер и сол покриен без мешање околу 40 минути. Се наросува со бибер и куркума и се служи како прилог со посниот гулаш. Добар апетит!