Испечати

Булгур со зеленчук

Булгур со зеленчук

Состојки

  • 1 парче праз
  • 1 супена лажица маслиново масло
  • 200 гр булгур
  • малку куркума
  • 1 кафена лажичка сушен лук
  • малку морска сол
  • 1 морков
  • малку сок од лимон
  • 400 мл вода

Подготовка

Се става маслиновото масло да се загрее и потоа се додава сецканиот праз. Се динста додека празот не омекне. Потоа се додава ренданиот морков и се продолжува да се динста. Додадете морска сол и малку вода и динстајте уште 5 мин.
Во посебен сад се мие булгурот и се додава кај празот. Додадете ја водата и куркумата и варете на тивок оган додека не испари течноста, а булгурот биде сварен. По потреба може да се додаде вода. Откако се ќе се свари се додава лукот во прав и лимоновиот сок. Се добро се меша.
Се сервира во комбинација со маслинки или пак некое месо по ваша желба.
Добар апетит