Булгур со зеленчук
Состојки
- 1 парче праз
- 1 супена лажица маслиново масло
- 200 гр булгур
- малку куркума
- 1 кафена лажичка сушен лук
- малку морска сол
- 1 морков
- малку сок од лимон
- 400 мл вода
Подготовка
Се става маслиновото масло да се загрее и потоа се додава сецканиот праз. Се динста додека празот не омекне. Потоа се додава ренданиот морков и се продолжува да се динста. Додадете морска сол и малку вода и динстајте уште 5 мин.
Во посебен сад се мие булгурот и се додава кај празот. Додадете ја водата и куркумата и варете на тивок оган додека не испари течноста, а булгурот биде сварен. По потреба може да се додаде вода. Откако се ќе се свари се додава лукот во прав и лимоновиот сок. Се добро се меша.
Се сервира во комбинација со маслинки или пак некое месо по ваша желба.
Добар апетит