Испечати

Сусамови грицки

Сусамови грицки

Состојки

  • 200 гр брашно
  • 150 гр рендан кашкавал
  • 3 лажици мелен сусам
  • 120 гр ладен маргарин
  • 2 жолчки
  • 2-3 лажици ладна вода
  • 1/2 лажиче бибер
  • За одозгора
  • 1 белка
  • 5 лажици сусам
  • 5 лажици црн сусам

Подготовка

Во брашното ставете го мелениот сусам и ладниот маргарин исечкан на мали парченца. Со прстите сврзете го маргаринот со брашното, да дојди нешто слично како тарана, па ставете ги и другите состојки. Убаво измесете го тестото. Ако видите дека не ви се сврзува доволно, само навлажнувајте ја раката и продолжете да месите.
Тестото поделете го на два дела и секој дел обликувајте го во форма на салама, отприлика 3-4 цм. Прво измачкајте ја со малку разматената белка, а потоа испрпелајте ја во мешавината од семиња.
Сечете парчиња од 1 цм, одозгора премачкајте ги со белката и малку наросете ги со крупна сол.
Печете ги на 180 степени 12-13 мин.

Ви препорачуваме овој рецепт да го подготвите со Ростер

Ростер