Испечати

Посни рум пралини

Посни рум пралини

Состојки

  • 250 гр. маргарин
  • 300 гр. чоколада за готвење
  • 200-250 гр. шеќер во прав
  • 1 лажица рум
  • од око мелени ореви
  • за глазурата
  • 100 гр. чоколада
  • 3 лажици зејтин

Подготовка

Од вака добиената смеса можете да ги полните силиконските калапи за пралини или да си правите бомбици и креирате онака како што ќе ве води идејата...
Подготовка
1. Маргаринот заедно со чоколадото и шеќерот во прав растопете ги на пареа, бркајте со лажица се додека не се стопи шеќерот, а тоа е многу бргу. Тргнете од огнот, оставете малку да олади.
2. Додадете го румот и смелените ореви се додека не добиете смеса која се лесно обликува.

Забелешка
Забележавте дека нема количина на ореви, никогаш не измереив, во смесата ставам онолку колку што е потребно да стане податна за да можам да обликувам од нив формите. На вас останува дали ќе се одлучите да направите пралини, значи како во предходно опишаните пралини постапката е иста - ги правите прво формите од калапот, ги вадите, а потоа лажичка мала од припреманата глазура и вметнувајте ја направената форма од смесата. Ставете за 15 мин. во фрижидер и потоа вадете ги од калапот. Ако се одлучите и за бомбици - валкајте ги во мелени ореви, кокос... изберете си вие или пак глазрајте ги со самата глазура.
Бидете креативни... може шареноликост да спремате.