Испечати

Похуван целер - посно

Похуван целер - посно

Состојки

  • 2 корени целер
  • 2 моркови
  • Маринада
  • 2 портокали, само сокот
  • 1/2 лимон, само сокот
  • 1 чаша вода
  • 50 мл масло
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сол
  • Смеса за похување
  • 1 чаша брашно
  • 1 чаша вода
  • 1 лажица нишесте
  • 2 лажици масло
  • 1 лажиче шеќер
  • 1/2 лажиче сол
  • 1 лажиче црвена пипер

Подготовка

Целерот исчистете го и исечете го на подебели кругови. Одма премачкајте го со сокот од исцедениот лимон. Морковот исчистете го и исечете го во форми во кои сакате. Потоа додајте ги и другите состојки од маринадата и ставете ги да се варат додека малку не омекнат. Исцедете ги.
Смесата за похување направете ја пред време и ставете ја малку во фрижидер, половина час...
Секое парче целер најпрво ставете го во смесата па потоа пржете го на малку масло, на слаба температура, (јас-од 12, на 5) по две минути, да зацрвенат.
Одлично предјадење или салата, а вклучително и здрава храна.