Чоколаден колач со банани
Состојки
- 3 банани
- Карамел
- 100 гр путер
- 100 гр темен мусковадо шеќер
- За тестото
- 100 гр брашно
- 6 лажички какао
- 3/4 лажиче сода бикарбона
- 1/4 лажиче сол
- 100 гр путер
- 100 гр шеќер
- 150 мл` млеко
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 2 јајца
Подготовка
Приклучете ја релната на 180 степени.
Во тенџерче, на не многу јака температура, ставете го шеќерот и путерот за карамелот и мешајќи, варете го неколку минути.
Подлабока тава или тенџере, од 24 цм. намачкајте ја со масло и набрашнете ја.
Турете го карамелот и ставете ги бананите исечени на парчиња од приближно 3 цм.
За тестото, избијте го путерот се шеќерот, додајте ги јајцата едно по едно, избијте го убаво, па додавајте малку по малку де млеко, па од измешаното брашно со какаото, содата и солта.
Смесата прелијте ја преку бананите и ставете го да се пече отприлика 40 мин. Проверете со чепкалка дали е печено. Кога ќе биде готово, оставете го да се подолади 5 мин. па превртете го на некоја убава чинија.
Колачот е многу декоративен, сочен и миризлив. Карамелот му дава посебно интересен вкус. Можете да го послужите и со шлаг, ама не одозгора или пак со топка сладолед до него.