Испечати

Паста Фажол - pasta e fagioli

Паста Фажол - pasta e fagioli

Состојки

  • 700 гр. варен грав (шарен)
  • 150 гр. пушена сланина
  • 120 гр. кромид
  • 2-3 чешниња лук
  • 4 лажици зејтин
  • 1,3-1,5 л. вода
  • 1 лажица вегета
  • 150 гр. кратки макарони
  • 2-3 лажици пире од патлиџан
  • зачини ловоров лист, магданос, целеров лист,

Подготовка

За да е вкусен овој грав со тестенини, основно е тоа што треба да е шарен грав, на белиот грав местото не му е овде.

1. Сварете го гравот на вообичаен начин. Исцедете го.
2. Сварете ги ал - денте кратките макарони, залијте со ладна вода за да не се залепат, иседете ги.
3. На врел зејтин пропржете го насецканиот кромид заедно со исечканата сланина. Додадете го низ преса стиснат лукот. Залијте со малку вода, додадете ја вегетата, ловорот, целеровиот лист и динстајте околу 10 мин.
4. Додадете ја преостанатата вода, гравот, пире од патлиџанот и сварените макарони. Откако ќе зоврие- варете уште некоја минута.

Нека ви е слатко!
Напомена
И покрај тоа што се напишани точните мерки на состојките, напоменувам дека ова можете да го спремате и одокато. Не е можеби за верување, но навистина е ова една од вкусните варијанти за шарениот грав.