Испечати

Алва со сусам

Алва со сусам

Состојки

  • 5 филџани шеќер
  • 1 филџан вода
  • 1 филџан зејтин
  • 2 лажици какао
  • 5 филџани брашно
  • 100 гр сусам

Подготовка

Во тенџерче на оган ги ставаме шеќерот, водата, зејтинот и какаото да зовријат. Потоа го додаваме брашното и мешаме убаво да се изедначи смесата. На крај го додаваме и сусамот.
Земаме со лажица од смесата ин полниме во силиконски калапи.Оставаме алвата да се стегне и потоа ги вадиме парчињата од калапите и послужуваме. Доколку немате калапи може алвата да се истури во подмачкано тепсиче и откако ќе се стегне да се сече на коцки или баклавки.