Испечати

Долум екмек кадаиф

Долум екмек кадаиф

Состојки

  • 1/2 кг резанци кадаиф
  • 130 гр путер или маргарин
  • 250 гр ореви (можи и лешник, бадем, фстак)
  • * За шербет
  • 3 шољи шеќер
  • 2 шољи вода
  • 1/2 сок од 1 лимон
  • * За крем
  • 1 л млеко
  • 5 лажици гриз
  • 1 прашок за пудинг од ванила
  • 10 лажици шеќер
  • 1/2 сок од 1 лимон
  • 130 гр маргарин
  • * Фил
  • 200 мл слатка павлака
  • 50 гр ореви ...

Подготовка

Во тавата распоредете половина од резанците кадаиф. Посипете половина од сецканите ореви, па над нив другата половина од кадаифот и најгоре пак преостанатите ореви.

Растопете го путерот и прелијте преку кадаифот, па ставете го да се печи 10-15 мин на 180 степени.

Во меѓувреме спремете го шербетот, кој ќе го оставите да врие 10 мин. Тргнете го од оган и додадете го сокот од лимон.
Прелијте го кадаифот жежок.

Во друго тенџере ставете го гризот и млекото од кое предходно сте тргнале 6 лажици за растворање на пудингот да се варат со повремено промешување. Кога гризот ќе се згусни, додадете го шеќерот и растворениот прашок за пудинг.

Во готовиот крем додадете го сокот од лимон и маргаринот и убаво измиксирајте, па премачкајте го врз кадаифот.

Оставете да се здрви па премачкајте одозгора со изматена слатка павлака и врз неа наросете од сецканите ореви.