Испечати

Мусака од ориз

Мусака од ориз

Состојки

  • 300 гр ориз
  • 500 гр мелено месо
  • 1/2 главица кромид
  • 1 морков
  • 1 лажица вегета
  • 1/2 лажиче бибер
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 100 гр кашкавал
  • 4 -5 лажици масло
  • Прелив
  • 3 јајца
  • 200 гр кисела павлака
  • 300 мл млеко

Подготовка

Кромидот и морковот ситно исецкајте ги и малку пропржете ги на маслото. Потоа додадете го месото и зачините, измешајте и убаво испржете го.
Оризот сварете го во посолена вода и исцедете го.
Помало плехче намачкате го со путер и наросете го со презла. Ставете половина од оризот, наредете половина од кашкавалот исечен на парчиња или изрендан, потоа месото, повторно кашкавал и на крај оризот.
Измешајте ги јајцата со млекото и павлаката и прелијте ја.
Ставете го да се потпечи 10-15 мин на 200 С.
Послужете ја топла со салата.