Мусака од ориз
Состојки
- 300 гр ориз
- 500 гр мелено месо
- 1/2 главица кромид
- 1 морков
- 1 лажица вегета
- 1/2 лажиче бибер
- 1 лажиче црвен пипер
- 100 гр кашкавал
- 4 -5 лажици масло
- Прелив
- 3 јајца
- 200 гр кисела павлака
- 300 мл млеко
Подготовка
Кромидот и морковот ситно исецкајте ги и малку пропржете ги на маслото. Потоа додадете го месото и зачините, измешајте и убаво испржете го.
Оризот сварете го во посолена вода и исцедете го.
Помало плехче намачкате го со путер и наросете го со презла. Ставете половина од оризот, наредете половина од кашкавалот исечен на парчиња или изрендан, потоа месото, повторно кашкавал и на крај оризот.
Измешајте ги јајцата со млекото и павлаката и прелијте ја.
Ставете го да се потпечи 10-15 мин на 200 С.
Послужете ја топла со салата.