Испечати

Пита со компир

Пита со компир

Состојки

  • 1 чаша(200мл) млеко
  • 1чаша јогурт
  • 1 чаша масло
  • малку сол
  • 20 гр квасец
  • по потреба брашно
  • за фил
  • 5 средни компира
  • 1 главица кромид
  • малку сол, црн бибер, црвен пипер
  • 3 лаж масло
  • 1 лаж доматно пире
  • за премачкување
  • 1 јајце
  • 1лаж јогурт
  • малку сусам

Подготовка

Првио го спремаме филот. Ги вариме компирите ги лупиме и со вилушка ги гмечиме. Кромидот го сецкаме и го попржуваме на маслото, ги додаваме компирите, зачините доматното пире и се заедно мешаме да се соедини и се трга да олади.

Го подготвуване тестото.
Во млако млеко го раствараме квасецот додаваме сол, јогурт, масло, брашно и замесуваме глатко тесто. Тестото го делиме на 8 парчиња во облик на круг и ги оставаме 10 мин да одморат. Потоа секое го расукуваме во кора, попрскуваме со малку масло на еден крај ставаме од филот и го виткаме ролесто па потоа во круг . Ставаме во округол намрсен плех со масло на средина, а околу него ги редиме другите ролнички. Готовата пита ја премачкуваме со разматено јајце со 1 лаж јогурт и посипуваме со сусам. Кога е готова вака питата ја вклучуваме релната на 200 степени и кога ќе се загрее ја печеме.