Домашен конзервиран болоњезе сос

Состојки
- 1 кг мешано мелено месо
 - 1 главица кромид
 - 1 голем морков
 - 2 чешниња лук
 - 2 листа ловор
 - 1 лажица вегета
 - 1/2 лажиче сол
 - 1/2 лажиче бибер
 - 1 лажиче црвен пипер
 - 1 лажиче мајоран
 - 1 лажиче шеќер
 - 100 мл црно вино
 - 600 мл сос од домати
 - 5 лажици маслиново масло
 - 1 лажица путер
 
Подготовка
Кромидот, морковот и лукот ситно исецкајте ги и пропржете ги на маслото и путерот малку да омекнат. Додадете го месото и заедно пржете ги уште малку заедно.
 Потоа додадете ги зачините, виното и половина чаша вода и оставете го да се динста додека испари течноста.
 Додадете го доматниот сос и нека се вари уште 10 мин.
 Оставете го да олади и потоа соберете го во помали тегли и затворете ги.
 Теглите ставете ги во тенџере со вода да се варат 30-45 мин. да се вакумираат.
 Вака приготвениот сос може да ви се најде при рака кога немате многу време за готвење. Ги варите тестенините за 10 минути, го додавате затоплениот сос и ручекот ви е на маса!