Испечати

Домашен конзервиран болоњезе сос

Домашен конзервиран болоњезе сос

Состојки

  • 1 кг мешано мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 голем морков
  • 2 чешниња лук
  • 2 листа ловор
  • 1 лажица вегета
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2 лажиче бибер
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 1 лажиче мајоран
  • 1 лажиче шеќер
  • 100 мл црно вино
  • 600 мл сос од домати
  • 5 лажици маслиново масло
  • 1 лажица путер

Подготовка

Кромидот, морковот и лукот ситно исецкајте ги и пропржете ги на маслото и путерот малку да омекнат. Додадете го месото и заедно пржете ги уште малку заедно.
Потоа додадете ги зачините, виното и половина чаша вода и оставете го да се динста додека испари течноста.
Додадете го доматниот сос и нека се вари уште 10 мин.
Оставете го да олади и потоа соберете го во помали тегли и затворете ги.
Теглите ставете ги во тенџере со вода да се варат 30-45 мин. да се вакумираат.
Вака приготвениот сос може да ви се најде при рака кога немате многу време за готвење. Ги варите тестенините за 10 минути, го додавате затоплениот сос и ручекот ви е на маса!