Испечати

Солени перничиња

Солени перничиња

Состојки

  • тесто
  • 500 гр брашно
  • 3 варени компири
  • 2 жолчки
  • 1 кесичка сув квасец
  • 150 мл млеко
  • 1 лажица сол
  • фил
  • 200 гр салама
  • 3 лажици павлака
  • за премачкување
  • 2 белки

Подготовка

Во сад ги ставаме млекото, жолчките, квасецот, сол, компирите изрендани и брашното и замесуваме тесто. Се остава да стаса потоа се премесува и се остава малку да одмори. Се сука кора и се сече на коцки. На секоја коцка се става од филот и се витка како ролна. Се редат во подмачкана тепсија и се премачкуваат со белка и се поросуваат со сусам. Ги оставаме 5 минути и потоа ги печеме во загреана релна на 200 степени додека да поруменат. Кога ќе ги извадиме од релна ги премачкуваме со путер или маргарин.