Солени перничиња
Состојки
- тесто
- 500 гр брашно
- 3 варени компири
- 2 жолчки
- 1 кесичка сув квасец
- 150 мл млеко
- 1 лажица сол
- фил
- 200 гр салама
- 3 лажици павлака
- за премачкување
- 2 белки
Подготовка
Во сад ги ставаме млекото, жолчките, квасецот, сол, компирите изрендани и брашното и замесуваме тесто. Се остава да стаса потоа се премесува и се остава малку да одмори. Се сука кора и се сече на коцки. На секоја коцка се става од филот и се витка како ролна. Се редат во подмачкана тепсија и се премачкуваат со белка и се поросуваат со сусам. Ги оставаме 5 минути и потоа ги печеме во загреана релна на 200 степени додека да поруменат. Кога ќе ги извадиме од релна ги премачкуваме со путер или маргарин.