Испечати

Берлински крофни

Берлински крофни

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 250 до 300 мл. млеко
  • 50 гр. путер
  • 1 жолчка
  • 1 кесичка сув квасец
  • изрендана кора од лимон
  • 1 ванила
  • за посипување шеќер во прав

Подготовка

Се замесува тестото од сите состојки и се остава да стаса додека не го зголеми двојно волуменот. Потоа се расукува кора дебела 1.5 до 2 см. и со чаша се обликуваат крофните. Се оставаат повторно да стасаат околу 20 минути.Се пржат во загреано масло, ставени со горната страна во маслото. Се ставаат на хартија за да се впие вишокот масло и на крај се посипуваат со шеќер во прав. Бидејќи се шупливи, по желба може да се полнат со крем или џем.