Испечати

Полнети погачки со прелив

Полнети погачки со прелив

Состојки

  • за тесто
  • 1 чаша(200мл)и 4 лаж млака вода
  • 2 лаж шеќер
  • 2 лаж сол
  • 4 лаж масло
  • 1 квашче
  • 4 чаши брашно
  • за полнење
  • 400 гр урда или фета сирење
  • пола китка магданос
  • за прелив
  • пола чаша млеко
  • пола чаша јогурт
  • 50 мл масло
  • 1 јајце
  • нотка сол

Подготовка

Квасецот го раствараме во 4 лаж вода и го додаваме шеќерот оставаме да скисне. Во сад за месење ја ставаме водата и солта додаваме масло и го ставаме квасецот. Го додаваме брашното и месиме тесто. Доколку е потребно вода или брашно додаваме по потреба. Го оставаме тестото да сташе и го спремаме филот,  ја мешаме урдата со сецкан магданос.

Стасаното тесто го делиме на 9 до 10 топчиња секое топче го развлекуваме малку во средината ставаме од филот и ги затвараме краевит пак формираме топче. Ги редиме на плекх намачкан со маргарин и ги оставаме да појдат убаво. Пред самото печење го сипуваме преливот, но не одзгора врз лепчињата туку отстрана на плехот.

За преливот.
Се мати јајцето со јогуртот млеко масло и нотка сол. Се пече во загреена релна на 200степени . Кога се печени се попрскуват одозгора со малку вода и се покриват да одморат 5 мин и се служат топли.