Испечати

Погача

Погача

Состојки

  • 1 маргарин
  • 4 лаж зејтин
  • 500 мл млеко
  • 1 лаж сол
  • 2 лаж оцет (мали)
  • 4 јајца
  • 1 квасец
  • 1 кг брашно
  • 3 лаж шеќер

Подготовка

Се става квасецот со малку млеко и 3 лаж. брашно и 3 лаж. шеќер да стаса.
Потоа сето тоа се става во брашното и се додаваат јајцата, солта, оцетот, зејтинот останатото млеко, и се замесува мазно тесто.
Тестото се остава да нарасне уште еднаш.
Потоа се дели на два дела, а секој дел се дели на четири топчиња.
Секое топче се расукува и се премачкува со маргарин, освен последното.
И така ќе се добијат две кори.
Секоја кора се расукува во дебелина од 5 мм и се витка како ролат.
Потоа така свиткано се сече на парчиња, ама во дијагонала,( ќе се види од сликата како изгледа тоа).
Се редат во подмачкан плех и тоа во обратен правец.
Се премачкува со јајце и се посипува со сусам, или нешто друго по желба.