Меден колач
Состојки
- 2 чајни чаши брашно
- 1/2 чајни чаши Млеко
- 1/2 чајни чаши шекер
- 100 мл зејтин
- 1 лаж мала цимет
- 1 лаж мала сода
- 150 гр црна чоколада за готвење за глазура
Подготовка
Во сад се стават брашно, шекер, зејтин, млеко, сода, цимет и 3 супени лажици мармалад од црни сливи, сето ова се меше со лажица. Со маргарин се премачкува плех за печење, големина 30-ти број се става смесата и се пече во загреана рерна на 250 степени околу 15 мин.
Кората откога ке се олади се премачкува со мал слој мармалад од сливи и се прелива со глазура направена од растопеното чоколадо.
Совет за глазурата, најуспешно се прави на пареа, во чоколадото се додава неколку капки зејтин, млеко.