Испечати

Три Лече

Три Лече

Состојки

  • 6 јајца
  • 300 грама шеќер
  • 2 ванилин шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 400 грама брашно
  • 0.5 л слатка павлака
  • 2л млеко
  • 300 грама млеко во прав
  • по желба купен карамел прелив или карамели бомбони

Подготовка

Во сад издвојте ги белките од жолчките. Белките избијте ги со миксер и постепено дојдајте го шеќерот и ванилиниот шеќер. кога добро ќе се измати додајте 1 по 1 јајце и матете додека не добиете густа пенеста смеса. Додајте ги брашното и прашакот за пециво и мешајте полека со лажица. Готовата смеса турете ја во подмачкан плех и печете во загреана рерна на 220 степени. кога ќе се испече се превртува од плехот и се остава да олади. Во плехот каде што се печеше кората турете ја слатката павлака и над неа ставете ја оладената кора, оставете да впие неколку минути. Во меѓувреме млекото во прав и 0.5 л млеко помешајте ги за да нема грутки. Така добиената течност без грутки додајте ја во 1.5 л млакото млеко, па прелијте ја кората со млекото. Оставете во фрижидер да се олади и послужете со карамел прелив или ако неможете да најдете купете карамел бомбони и стопете ги .