Испечати

Шумски печурки

Шумски печурки

Состојки

  • 100 грама мелени ореви
  • 100 грама мелени печени кикирики
  • 50 грама маргарин
  • 150 грама шеќер во прав
  • 100 грама локум
  • 100 грама густин
  • 1 црвена прехрамбена боја
  • 1 пакетче мрвици во форма на цветче

Подготовка

1. Измешајте ги мелените ореви и кикирики, додадете го маргаринот кој предтоа се наоѓал на собна температура, и шекерот во прав
2. Од оваа смеса направете дршки за печурките во форма на купола
3. Од локумот и густинот кои претходно добро ќе ги измесите направите капи за печурките
4. Одкако ке се измеси добро смесата за капите, поделете ја на 25 делови или повеке доколку сакате печурките да бидат помали, и од секој дел направете по една капа за печурките и на неја наредете по некоја мрвица за да пецурките бидат поинтересни
5. Одкако ке се стават капите на дршката од печурките оставете ги да се исушат па потоа можете да ги ставите во зеленикорпици за да изгледаат ставени како на трева