Фалафел кофтиња со Црвен хумус
Состојки
- леблебија 250 грама
- лук 3-4 чешниња
- брашно 2 рамни лажици
- сода бикарбона пола лажица
- магдонос (или коријандер) една рака листови
- варена леблебија 250 грама
- лук 3-4 чешниња
- маслиново масло по потреба
- лимунов сок од 1 лимун
- таан 2-3 лажици
Подготовка
Леблебијата се откиснува преку ноќ, може и подолго (24 часа), се измива со многу ладна вода неколку пати. Од набабрената леблебија во блендер се прави пире маса, во истата се додаваат сите останати состојки и се замесува тесто (ако тестото е суво, додадете малку вода, но лажичка по лажичка, внимателно за да не стане многу водена масата). Се обликуваат мали ќофтиња и се пржат во длабока маснотија.
Црвениот Хумус се подготвува со блендирање на варена леблебија, лук и таан, па се додаваат лимуновиот сок и маслиновото масло. Доколку леблебијата е сува во првата фаза се додава малку од водата во која се варела, но лажиче по лажиче.На крај се додаваат и печените (лупени) црвени пиперки.
Се служи во лепињи, питарки или арапски леб.