Грав на поинаков начин
Состојки
- бел грав иста количина (на пример по 100 грама)
- џиновски грав иста количина
- црвена леќа иста количина
- обична леќа иста количина
- леблебија иста количина
- свеж домат или салце 2-3 свежи или половина литар салца
- кромид или праз 2-3 парчиња (зависно од количината)
Подготовка
Леблебијата, двата вида грав и двата вида леќа покиснете ги посебно (значи во три различни тенџерчиња) најмалку преку ноќ. Откако ќе накиснат, сменете ја водата, налејте ладна вода и варете посебно додека не е скоро готово. Во тенџере издинстајте го кромидот (или празот), додадете го доматот, зачинете и додадете ги сите видови грав и леќа и варете уште 20-30 минути. Посужете со свеж праз, магдонос или младо кромидче..