Испечати

Туфахија

Туфахија

Состојки

  • 4 Јаболка
  • 1 лаж цимет
  • 2 лаж кафеав шекер
  • 3 лаж мелени или сецкани ореви
  • 3 лаж рум
  • 3 лаж суво грозје

Подготовка

Во еден сад, се става сувото грозје со рум да отстојат околу 15 мин, во садот се додава шекерот, оревите, цимет и се меша со лажица смесата.
Јаболките се длабнат во средина, се чисти срцевината на јаболкото и се полнат со смесата.
Јаболките се стават во сад за печење, врз секоја јаболка се става малку путер.
Во садот се става врела вода, до пола јаболко да достигне водата.
Се печат 30 мин. на 200 степени во претходно загреана рерна.
Јаболките се ладат, потоа се сервират одозгора со малку прав шекер и јатки ореви.

Добар апетит