Испечати

Кремпита

Кремпита

Состојки

  • 1 пакување лиснато тесто
  • 1 литар млеко
  • 2 пакетчиња пудинг од ванила
  • 2 јајца
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 5 лажици брашно
  • 10 лажици шеќер
  • 250 грама путер (маргарин)
  • 250 грама слатка павлака

Подготовка

Развлечете го лиснатото тесто во две кори во големина на садот. Едната кора ставете во садот, втората исечете ја на онолку делови колку што планирате да послужите парчиња. Испечете ги парчињата наредени во тепсија во загреана рерна 5-7 минути или додека заруменат.Извадете ги и изладете ги.
Сите состојки за кремата измешајте ги во млекото,додадете ги во остатокот од свареното млеко и варете на тивок оган, исто како пудинг. Оставете да се излади, изматетете го путерот со шеќерот во прав и соединете ги сите состојки. Истурете ги врз првата печена кора, изладете, изматете ја слатката павлака, ставете ја одозгора и потоа наредете ги печените парчиња лиснато тесто и исечете ја кремата и долната кора во согласност со веќе наредените парчиња.
Одозгора украсете со сезонско овошје, замрзнато овошје, компот, слатко...