Испечати

Лазањи од тиквици

Лазањи од тиквици

Состојки

  • 3 млади тиквици ( излупени и исечени на тркалца )
  • 2 јајца
  • 100 грама брашно
  • 300 грама димена сланина
  • 300 грама ајдамер ( може и друг кашкавал )
  • 200 мил. кисела павлака
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажиче црн бибер

Подготовка

Тиквиците посолете ги и ставете врз цедалка 30-тина минути да се изцедат. Потоа со кујнска крпа избришете ги, извалкајте ги во брашно и пржете ги во масло. Пржените тиквици ставете ги на кујнска хартија да се изцедат од вишокот маснотија. Наредете ги во тава за печење, побиберете и посолете малку и наредете еден ред сланина, па еден ред ајдамер. Оваа постапка повторете ја додека имате од состојките. Јајцата изматете ги со павлаката. Оваа смеса ставете ја одозгора и печете во загреана рерна на 200 степени, 30 минути. Пред да сервирате почекајте да се олади.
Пријатен ручек!