Испечати

Грчка торта

Грчка торта

Состојки

  • потребно за пандишпан по овие состојки се прават 2 листа
  • 8 белки
  • 8лаж шекер
  • 5 лаж брашно
  • 100гр сецкани ореви
  • потребно за кремот
  • 1л млеко
  • 12 лаж шекер
  • 4 пудинг од ванила
  • 2 маргарина
  • 16 жолчки
  • 250 гр прах шекер
  • 250 гр сецкани ореви
  • 300гр кршени бисквити
  • 300гр сецкана чоколада

Подготовка

Се матат белките со шеќерот во цврст снег, потоа со лажица се додава брашното и оревите. Се пече во загреана рерна на 200 степени додека да порумени, па се намалува на 150 степени околу 20 минути да се потишти. Истата постапка се повторува и со втората кора.

Подготовка на кремот.
Од млекото се остава еден мал ден за растварање на пудингот, а во остатокот се додава шеќерот и се стави за зоврие, потоа се додава пудингот и се вари густ крем, кој се остава да олади. За кремот да не фаќа коричка можете да го покриете со најлонска фолија.
Во жолчките се додава прав шеќерот, се мати со миксер, а потоа се става на пареа да се вари со непрекинато мешање околу 15мин на умерена температура. Кога е готов кремот се остава да олади и се соединува со маргаринот. Во оваа смеса се додава и кремот со пудинг, се заеднио се соединува и се додават сецканите ореви, кршените бисквити и сецканата чоколада. Се меша се' заедно и се филува тортата, се става прво кора, поголем дел од кремот, пак кора и другиот дел од филот. Се декорира по желба.