Испечати

Пирошки со мортадела и моцарела

Пирошки со мортадела и моцарела

Состојки

  • ТЕСТО
  • 2 жолчки
  • 200мл. млако млеко
  • 100гр. маргарин
  • 1 квасец
  • 2-3 варени компири
  • 1 лажичка сол
  • 600гр. брашно
  • ФИЛ
  • 250гр. мортадела
  • 3 моцарели
  • ЗА ПОХОВАЊЕ
  • 2 белки

Подготовка

Од состојките за тесто замесете тесто и оставете го да стаса.

Од стасаното тесто расукајте долгнавеста правоаголна кора и исечете ја на коцки(големината е по желба зависно од тоа колкави сакате да ви се пирошките).

На секоја коцка ставете парчиња мортадела и моцарела и завиткајте ги во пирошки.

Вака подготвените пирошки оставете ги да стасаат уште малку, а потоа валкајте ги во белки од јајце и презла.

Пржете ги во поголема количина на масло.