Пирошки со мортадела и моцарела
Состојки
- ТЕСТО
- 2 жолчки
- 200мл. млако млеко
- 100гр. маргарин
- 1 квасец
- 2-3 варени компири
- 1 лажичка сол
- 600гр. брашно
- ФИЛ
- 250гр. мортадела
- 3 моцарели
- ЗА ПОХОВАЊЕ
- 2 белки
Подготовка
Од состојките за тесто замесете тесто и оставете го да стаса.
Од стасаното тесто расукајте долгнавеста правоаголна кора и исечете ја на коцки(големината е по желба зависно од тоа колкави сакате да ви се пирошките).
На секоја коцка ставете парчиња мортадела и моцарела и завиткајте ги во пирошки.
Вака подготвените пирошки оставете ги да стасаат уште малку, а потоа валкајте ги во белки од јајце и презла.
Пржете ги во поголема количина на масло.