Испечати

Ролат со печурки

Ролат со печурки

Состојки

  • Кора
  • 400 мл. Млеко
  • 100 гр. Брашно
  • 100 гр. Путер
  • 5 Јајца
  • малку сол
  • Фил
  • 500 гр. Свежи Шампињони
  • 4 Варени Јајца
  • 200 гр. Кругови Шунка
  • 400 мл. Кисела Павлака
  • 4 лажици Мајонез
  • малку сол
  • малку црн бибер
  • Премаз
  • 2 лажици Мајонез
  • 100 мл. Павлака
  • 100 гр. Рендан кашкавал

Подготовка

200 мл. млеко и путерот се ставаат во сад на оган. Кога ќе почне да врие се додава брашното растворено во 200 мл. ладно млеко и малку сол. Се меша постојано додека масата не почне да се одвојува од садот. Се трга настана и откако ќе олади масата се додаваат јајцата, едно по едно со постојано мешање додека да се добие хомогена смеса. Смесата се истура во плех од рерна и се пече 30 минути (првите 20 минути на 200 степени, потоа уште 10 минути на 180 степени). При тоа не се отвара рерната, иако тестото при печењето се однесува чудно. Печената кора се става на влажна крпа и се покрива со друга влажна крпа додека не се олади.
Печурките убаво треба да се измијат и се варат 10 минути во посолена вода. Откако ќе се сварат добро се исцедат и се исечкаат на тенки листенца и се пропржуваат на малку зејтин, се додава малку црн бибер. Кога водата ќе испари, печурките се готови.
Во оладените печурки се додаваат варени и сечкани јајца, мајонез, павлака.
Со овој фил се премачкува целата кора, врз филот се редат круговите шунка, брз шунката се премачкува малку павлака и со помош на крпата се витка ролат. Ролатот се остава во фрижидер да се стегне и слегне. Се чува во фрижидер најмалку 12 часа.
Се премачкува ролатот со мешавина од мајонез и павлака. На крај ролатот се посипува со рендан кашкавал.
Многу вкусен и декоративен ролат. Погоден за слави и празнични трпези.